Extraverte professionals stellen mij vaak de vraag: “Past het wel dat ik rode kledij draag? Of “Rood is mijn lievelingskleur, maar staat het mij wel?” Introverte leidinggevenden vragen zich dan weer af of de kleuren zwart en grijs hen wel eer aandoen. Wist je dat een gerichte kleurkeuze in je kledij je zakelijke invloed kan versterken? De kleurkeuze vergroot daarnaast je autoriteit en geloofwaardigheid aanzienlijk.

Het gebruik van kleuren in een zakelijke omgeving

Iedere kleur heeft een betekenis waar je bewust voor kan kiezen wanneer je een kleurkeuze in je kledij maakt. Ze bepaalt in hoge mate je zichtbaarheid en de indruk die je op anderen nalaat.

Donkere kleuren staan voor authoriteit

Donkere kleuren draagt je bij voorkeur in formele situaties. Ga je een toespraak houden tijdens een meeting of evenement? Dan is een donkere kleur zoals zwart, donkerblauw of donkergrijs een ideale keuze. Donkere kleuren scheppen afstand en wekken een autoritaire, machtige en geloofwaardige indruk. Wanneer je een donkere kleur combineert met een lichte kleur zoals wit, dan versterk je de afstand tussen jou en je gesprekspartner.
Extraverte persoonlijkheden kunnen gemakkelijk een donkere kleur dragen. Zij hebben immers geen moeite om zichtbaar te zijn en indruk te maken op hun omgeving. Introverte personen daarentegen vergroten net hun onzichtbaarheid met donkere kleuren. Zij moeten dan meer moeite doen om hun zelfvertrouwen te versterken in een groep.
Het is heel belangrijk dat je steeds rekening houdt met je huidskleur. Heb je een donkere huidskleur? Dan staan donkere kleuren je ook mooi. Heb je een lichtere tint? Dan kan je best een neutrale kleur gebruiken.

Neutrale kleuren maken je benaderbaar

Personal branding via een optimale garderobeNeutrale kleuren zijn zakelijke en veilige kleuren die sneller wordt vergeten dan een donkere kleur. Daarom wordt ze ook het meest gedragen in informele situaties. Wil je de afstand met je gesprekspartner verkleinen? Gebruik dan een neutrale kleur zoals middenblauw, middengrijs of bruin. Dit zijn kleuren die gemakkelijk te combineren zijn met lichte pasteltinten voor een hemd of blouse. Extraverte professionals komen minder overweldigend over wanneer zij een neutrale kleur dragen.
De neutrale kleuren temperen hun extraversie. Ze zijn op die manier gemakkelijker benaderbaar in een introverte omgeving. Ook hier is het belangrijk rekening te houden met je huidskleur. Bij een lichte huidskleur past een neutrale tint heel goed. Bij een donkere huidskleur kan neutrale lichte kleuren te bleek overkomen en daardoor een nadelig effect hebben op de uitstraling.
Wil je meer weten welke kleuren het beste bij jouw persoonlijkheid en huidskleur passen?
In mijn boek  ‘Kleur je leiderschap, begin bij jezelf’ vind je het juiste antwoord!

Accentkleuren benadrukken jouw kracht

Als we over accentkleuren spreken, dan hebben we het over de extra kleur die je als accent aan jouw outfit toevoegt.
Tijdens een meeting wil je als introverte professional graag krachtig en zelfverzekerd overkomen, toch? Gebruik daarom een donkere of neutrale kleur (rekening houdend met je tint) en combineer deze met een sprekende krachtige accentkleur, zoals:

  • Rood
  • Roze
  • Paars
  • Groen
  • Geel
  • Oranje

Houd hierbij ook rekening met je kleurentype.

Een accentkleur kan je als man best gebruiken in een das of bijvoorbeeld een hemd met streepjespatroon. Dames hebben veel meer mogelijkheden dan mannen om hun zichtbaarheid te vergroten dankzij een accentkleur. Zij kiezen uit het grote aanbod van o.a. jasjes, jurken, blouses en sjaals. Daarnaast kan je voor jouw ceintuur, schoenen, handtas of een lederen laptoptas voor een krachtige kleur gaan.

Contrast is om afstand te creëren

Kleurenwiel voor kleuradvies bij ondernemersDe perfecte kleurencombinatie maken is voor velen niet eenvoudig. De mate waarin je contrast in de kleuren van je kledij toepast, hangt af van verschillende factoren zoals persoonlijkheid, kleurtint en situatie.

Hoe groter het contrast, hoe krachtiger de boodschap overkomt. Maar hierdoor vergroot je wel de afstand met de ander en ben je dus minder benaderbaar. Ik verduidelijk mezelf met een extreem voorbeeld: stel dat je als extraverte professional een felgroen maatpak met een zwart hemd en das draagt als heer, of een rood mantelpak met zwarte accessoires als dame. Uiteraard heeft iedereen je gezien en wordt er volmondig over jou gesproken. Door je extraversie en je outfit kom je dan echter over als té overheersend en autoritair. Je hebt natuurlijk wel het geluk dat iedereen nog wekenlang zal napraten over jouw verschijning.

De meeste extraverte personen houden niet van rood in hun kleding omdat zij al veel rode kwaliteiten bevatten zoals energie, passie,
daadkracht, gedrevenheid, strijdlust en lef. Deze rode kwaliteiten als accentkleuren komen voor de introverten goed van pas bij het houden van een speech tijdens een meeting of netwerkevent. Dit vergroot hun zichtbaarheid en versterkt hun zelfvertrouwen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen?

Wil je met meer impact en zelfvertrouwen zichtbaar zijn? 

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek!