Samenwerken met een nieuwe zakenpartner?

Heb je plannen als ondernemer om met je levenspartner, een vennoot, een collega of een familielid te gaan samenwerken?

Ben jij, bijvoorbeeld, een nuchtere persoon en feitelijke ingesteld. En je toekomstige zakenpartner extravert met heel wat creatieve ideeën. Of ben je eerder extravert met een sterke focus op resultaat en je vennoot empathisch en mensgericht.

Je tegenpool denkt en gedraagt zich anders. Jullie weerspiegelen elkaars zwakkere eigenschappen en blinde vlekken. Dit zijn heel wat redenen om hier even bij stil te staan. In heel wat ondernemingen zijn de zaakvoerders ook mekaars levenspartners.

Regelmatig starten de beste vrienden of collega’s samen een bedrijf en worden ze zakenpartners of vennoten. Ze leiden samen het bedrijf. Niet altijd evident. Er zijn succesverhalen maar er zijn ook koppels, vriendschappen of familieleden en collega’s die over deze vorm van samenwerken zijn gestruikeld.

Samenwerken is niet vanzelfsprekend

De voorbeelden hierna komen uit mijn persoonlijk verhaal en ik laat je zien welke problemen er kunnen ontstaan bij samenwerkingsverbanden:

Na mijn schoolperiode ging ik mijn vader helpen als hulpboekhoudster in zijn bouwbedrijf. In deze korte periode heb ik heel wat geleerd over het ondernemerschap. Na zijn overlijden hebben mijn 5 broers en zussen het bedrijf verder gezet. Door geconditioneerde belemmerende overtuigingen en gedragspatronen verliep de samenwerking niet vlot.

Jaren nadien heb ik voor een Nederlands IT bedrijf samengewerkt met mijn ex-partner. Werk en privé gescheiden houden was ook niet evident. Dit zorgde voor de nodige stress en spanningen.

Met een vriendin samenwerken in haar bedrijf liep jammer genoeg mis door een onduidelijke communicatie en een verborgen agenda. De samenwerking en de vriendschap is toen stopgezet.

Advies nodig over samenwerkingsverbanden?

Uit al deze samenwerkingsverbanden wil ik mijn kennis verder met je delen en je helpen met de volgende vragen:

  • Wil je gaan samenwerken met een zakenpartner?
  • Wil je meer inzichten in je gedragspatronen en je belemmerende overtuigingen?
  • Wil je sterker staan in je leiderschapskwaliteiten en de communicatie met je toekomstige zakenpartner versterken?

Vraag gratis een strategisch gesprek aan van 30 minuten t.w.v. 197€ en je krijgt waardevolle tips.